PFDA pranešimas žiniasklaidai: Seimas griauna pensijų kaupimo sistemą

Home / Asocijacijos veikla / PFDA pranešimas žiniasklaidai: Seimas griauna pensijų kaupimo sistemą

Pranešimas spaudai

2012 m. lapkričio 8 d., Vilnius

Pensijų fondų dalyviai: Seimas griauna pensijų kaupimo sistemą

Lietuvos Respublikos Seimas šiandien svarstys pensijų kaupimo reformos įstatymą, kuriuo siūloma įvesti prievolę persirašyti galiojančias pensijų fondų sutartis. Asmenys, norintys dalį savo lėšų toliau kaupti fonduose, privalės tai dar kartą pareikšti raštiškai per aštuonis mėnesius. Skaičiuojama, kad mažiausiai 300 tūkstančių pensijas kaupiančiųjų ne savo noru bus sugrąžinti į „Sodrą“.

„Toks sprendimas iš esmės sugriaus visą sistemą, kuri buvo kruopščiai kurta nuo 2004-ųjų. Tai yra nematymas jau šiuo metu kylančių „Sodros“ problemų ir atsisakymas jas spręsti. Dabartinė sistema ir kurta tam, kad žmonės ateityje išvengtų mažėjančių pensijų, nes pagal dabartinius skaičiavimais, jau po keliasdešimt metų pensija sieks tik 25 proc. buvusių pajamų“, – sako Marijus Kalesinskas, Lietuvos pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas.

Seimo sprendimas pagal nutylėjimą pensijų fondų dalyvius perkelti vien į „Sodrą“ sukels daug problemų. Visų pirma, ne visi fonduose dalį ateities lėšų kaupiantieji išgirs apie tokį sprendimą, tad norintieji pasirūpinti savo ateitimi, to negalės padaryti. Pensijų fondus valdančios įmonės nespės per trumpą laiką informuoti visų savo klientų.

Šie drastiški sistemos pokyčiai sukels didelių nepatogumų daugeliui šalies darbuotojų. Tuo metu, kai asmenys savo noru pasirašinėjo pensijų kaupimo sutartis, jie buvo informuojami, kad dalyvavimas negali būti nutrauktas. Taigi toks sprendimas smarkiai apvils jų lūkesčius ir mažės jų pasitikėjimas valstybe.

Pasak M. Kalesinsko, pensijų fondų dalyviai ragina Seimo narius pažvelgti į tikrąją situaciją ir nepriiminėti daugiau problemų sukelsiančių sprendimų. „Labai rekomenduotume Seime esantiesiems neapgaudinėti nei savęs pačių, nei Lietuvos piliečių. Papildomas kaupimas yra kol kas žinoma vienintelė išeitis mums visiems užsitikrinti solidžią senatvę“, – sako M. Kalesinskas.

Šiuo metu Lietuvoje papildomą pensijos dalį kaupia 80 proc. dirbančiųjų. Būsimieji pensininkai per aštuonerius pensijų fondų veiklos metus yra sukaupę daugiau kaip 4,6 mlrd. litų.

Apie Pensijų fondų dalyvių asociaciją

2009 metų pavasarį įregistruota Pensijų fondų dalyvių asociacija vienija privačiuose pensijų fonduose pensijas kaupiančius asmenis bei gina jų interesus. Asociacijos veikla nukreipta į pensijų įmokų keitimo teisėtumo užtikrinimą ir naudą jos dalyviams. Ji taip pat šviečia visuomenę bei siekia daryti įtaką teisės aktų, susijusių su pensijų fondų dalyvių teisėmis ir teisėtais interesais, kūrimą, keitimą, papildymą ar pripažinimą netekusiais galios.

Šiuo metu tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė tokia asociacija Lietuvoje.

Daugiau informacijos:

Marijus Kalesinskas,

Lietuvos pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas

marijus@kalesinskas.com

Susisiekti

Turite klausimų ? Parašykite mums.